Home » Blog » Calitate de vinil pentru oameni care nu prea stau pe acasă

Calitate de vinil pentru oameni care nu prea stau pe acasă

Acum vreo doi ani vă povesteam aici despre vinil. Între timp s-au întâmplat multe, am reușit să-i îmbolnăvesc și pe alții, am prieteni care mi-au mulțumit și m-au înjurat în același timp (i-am făcut să cheltuie bani, deh!), există cel puțin două firme în București care ar trebui să-mi facă discount-uri grase pentru câți clienți le-am adus, etc., etc. Nu sunt nicidecum extremist, am ajuns la concluzia vinilului destul de încet, am trecut prin fel de fel de etape. Dacă aș face o comparație aș zice că dacă te obișnuiești să bei o bere bună, greu te mai încumeți să guști una mai nasoală, chiar și când nu ai de ales. Bineînțeles, am și o mare problemă cu vinilul – nu e portabil, iar eu stau destul de puțin pe acasă, așa că porțiile de muzică au scăzut dramatic în ultimii ani. Se pare că există însă o rezolvare.
Anul ăsta prin primăvară trupa byron a fost contactată de Sony România pentru a participa la prezentarea noilor lor produse Hi-Res, o gamă dedicată în special audiofililor, dar nu numai. Ni s-au dat niște produse în probe și am fost superfericit să descopăr că în gama respectivă exista un walkman (NWZ-A15) care citește aproape orice, inclusiv wav și flac, și redă până la 24bit/96kHz, adică un fel de vinil portabil, și niște căști (MDR1A) care ajung la aceleași performanțe. Bineînțeles, veți spune că și unele smartphone-uri mai noi citesc respectivele formate. Absolut de acord, le citesc, dar le redau la o calitate inferioară. Până la urmă sunt telefoane, n-ai ce să faci. Diferența dintre 24/96 și 16/44.1 (cât are un CD normal) ar fi vizual ca diferența între o fotografie făcută cu o super cameră cu un super obiectiv și una făcută cu telefonul (fie el și iPhone). Între 24/96 și mp3 ar fi diferența dintre un Blu-ray și o casetă VHS. Evident, vrei să auzi mai bine, costă mai mult, discrepanța între ce bani se cheltuiesc pe înregistrări și ce bani pe audiții fiind ilustrată perfect în desenul de mai jos.
 
Modern recording
 
Am participat din convingere la respectiva prezentare, care a avut loc în sediul Senia de pe Calea Victoriei și chiar am făcut o demonstrație cu câteva piese byron. Ulterior, Sony România s-a implicat și în nebunia înregistrării noului nostru album la Dublin. Drept urmare, vă doresc să ascultați Eternal Return în Hi-Res, eventual pe NWZ-A15 și MDR1A. Nu de alta, dar este înregistrat la 24bit/96kHz.
În încheiere am să o las pe Scarlett să vă explice care e treaba cu mixajul și masteringul și cam cât de diferit poate fi produsul final de mp3-ul cel de toate zilele.
Mix Master mp3

Previous post link
Next post link

About Dan Byron

14 Comments

 1. Sau pe multe alte device-uri, cum ar fi niște telefoane mai scumpuțe din korea, care știu de la mama lor FLACuri 2496. Chiar și surround, dacă te complici cu HDMI-out. Mr. Steven Wilson îi pasionat de quad/5.1 și a produs multe chestii, nu doar ale lui, așa. Alea albume de dat lumea afară din cameră, stins becul, închis ochii și ascultat.

 2. inginerul din mine, citind articolul cu vinilul, iti zice ca la vinil nu e „sky’s the limit” si ca exista niste limite fizice si la vinil, cauzate de structura materialului si precizia cu care „citeste” acul pickup-ului. la fel ca si in cazul foto unde filmul analogic are niste limitari clare. daca la digital problema e rata de esantionare (cat de des se iau esantioanele de semnal sonor) si rezolutia de esantionare (pe cati biti se inregistreaza semnalul sonor respectiv), la analogic tot exista niste limitari fizice cauzate de material, insa nefiind specialist pe audio, nu pot sa iti zic ce rezolutie are muzica pe vinil, dar sunt sigur ca rata si rezolutia de esantionare pot fi duse la limite suficient de mari ca sa sune exact la fel ca analogicul, mai ales in cazul in care dispozitivul care face din nou conversia pe analogic (pt boxe/casti) e precis.

  • Or exista niște limitări, nu zic nu, poate am exagerat cu sky is the limit, dar tot e mai bun ca orice. Hi-Res-ul e singurul sistem (deocamdată) care se apropie.

 3. Sunt convins ca aceasta combinatie: walkmanul cu acele casti, suna exceptional. Nu degeaba era mai demult o vorba: la casetofon Sony trebuie sa-ti iei masina Mercedes.
  Dar as reveni la discutia cu vinilul.
  Sub impresia lasata de pick-up-urile care se gaseau la noi mai demult, Tesla, Unitra si NAD, amplificate mai bine sau mai prost, ma tot gandesc oare cat de bine ar trebui sa sune niste pick-up-uri moderne, cu instalatiile de amplificare la care avem astazi acces ? Cel mai bun pick-up pe care l-am avut in mana mai demult a fost un Technics, dar nu unul profesional. Suna bine, dar un CD-player bun avea dinamica mai buna si raport semnal-zgomot foarte mare, era infinit mai comod de utilizat, asa ca nu-ti mai venea sa umbli cu LP-uri. Le uitai pur si simplu in dulapuri. La partea de sunet, era greu sa faci diferenta, Probabil ca un pick-up de peste 10.000 de lei ar fi sunat cu totul altfel.

 4. Hop și eu cu o întrebare: cum ar putea să sune vinyl-ul -care este un mediu de stocare și de difuzare electromecanic cu o mulțime de compromisuri tehnice (răspund cu plăcere la întrebări) -mai bine decât o copie exactă a fișierului audio după care a fost creat?

 5. este clar că masteringul pentru vinyl are niște caracteristici speciale: folosește un eq eliptic care aplică semnalului stereo o funcție de micșorare a câmpului stereo pemăsură ce frecvența sunetelor coboară astfel încât frecvențele joase sunt monofonice, acest lucru se face pentru a nu rupe șanțurile cu frecvențe joase care au amplitudine mare. apoi, așa cum spui, trece prin niște amplificatoare de putere cu care sunt împinse capetele de scriere. apoi la redare există un filtru de compensare a caracteristicii dozei piezo sau electromagnetice care, de asemenea afectează semnalul. toate acestea imprimă un caracter aparte sunetului redat de vinyl.

 6. Salutare! Dan, ma poti ghida te rog catre un site de pe care pot cumpăra Eternal return highres?

  Am incercat pe highrezaudio si pe qobuz si se pare ca nu e available pt Germania și nici pt Romania….

  Merci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top