1000 de chipuri

Pe 17 februarie vom cânta online (că altfel nu se poate) mare parte din albumul Perfect (găsiți aici toate detaliile). Până atunci însă am să încerc să vă povestesc cum și de ce am ales piesele respective.

Lăsând la o parte participarea mea la Confuzz și Angels & clowns, Kumm chiar a fost cea mai importantă trupă românească din viața mea (mă refer la perioada de dinainte să fiu membru, când eram doar fan) și chiar n-aveam cum să o las pe dinafară. Nu cred că am văzut nicio trupă live de atâtea ori. Când veneau în București, aveau două-trei cântări într-un singur weekend (erau cântări mici, cu puțin public, iar ei încercau să facă cumva să își justifice drumul de la Cluj aici) și eu mergeam la toate. 

Inițial am avut intenția să preiau alte piese de-ale lor pe care eu n-am participat, cum ar fi Dancing on the wires de pe Moonsweat march sau Hi-fi poetry de pe Different parties. Dar nu era OK, că erau în engleză, iar înțelegerea era să facem doar piese în română. Așa că am ales să fac o poantă extremă, un cover după propriul meu cântec. În mod normal mi-ar fi fost imposibil să-l regândesc de la zero, dar am găsit o schiță de dinainte de Confuzz care suna asemănător cu varianta care a ajuns pe Perfect. Toată faza cu sanchi-tango-ul și acordeonul de la Kumm li se datorează 100%. 

Cu Kumm la Stufstock, Vama Veche, 4 septembrie 2004 (nu știu cine e autorul, sorry)

Nu știu exact ce am vrut să spun cu 1000 de chipuri, eram într-o fază în care partea teoretică a songwritingului îmi era total necunoscută și scriam fără să mă gândesc prea mult la detalii și fără să știu prea bine ce fac. Dar am intuit din prima clipă că va avea succes. 

Dacă aveți chef și răbdare să citiți mai multe despre Confuzz, aici e un articol pe care l-am scris în 2015, când ne pregăteam să-i facem împreună un mini-turneu comemorativ.

Aveți mai jos ambele variante. Clipul Kumm e făcut de Szakáts István în vechiul cazino din Cluj, care pe vremea aia era abandonat.