Calitate de vinil pentru oameni care nu prea stau pe acasă

Acum vreo doi ani vă povesteam aici despre vinil. Între timp s-au întâmplat multe, am reușit să-i îmbolnăvesc și pe alții, am prieteni care mi-au mulțumit și m-au înjurat în același timp (i-am făcut să cheltuie bani, deh!), există cel puțin două firme în București care ar trebui să-mi facă discount-uri grase pentru câți clienți le-am adus, etc., etc. Nu sunt nicidecum extremist, am ajuns la concluzia vinilului destul de încet, am trecut prin fel de fel de etape. Dacă aș face o comparație aș zice că dacă te obișnuiești să bei o bere bună, greu te mai încumeți să guști una mai nasoală, chiar și când nu ai de ales. Bineînțeles, am și o mare problemă cu vinilul – nu e portabil, iar eu stau destul de puțin pe acasă, așa că porțiile de muzică au scăzut dramatic în ultimii ani. Se pare că există însă o rezolvare.
Anul ăsta prin primăvară trupa byron a fost contactată de Sony România pentru a participa la prezentarea noilor lor produse Hi-Res, o gamă dedicată în special audiofililor, dar nu numai. Ni s-au dat niște produse în probe și am fost superfericit să descopăr că în gama respectivă exista un walkman (NWZ-A15) care citește aproape orice, inclusiv wav și flac, și redă până la 24bit/96kHz, adică un fel de vinil portabil, și niște căști (MDR1A) care ajung la aceleași performanțe. Bineînțeles, veți spune că și unele smartphone-uri mai noi citesc respectivele formate. Absolut de acord, le citesc, dar le redau la o calitate inferioară. Până la urmă sunt telefoane, n-ai ce să faci. Diferența dintre 24/96 și 16/44.1 (cât are un CD normal) ar fi vizual ca diferența între o fotografie făcută cu o super cameră cu un super obiectiv și una făcută cu telefonul (fie el și iPhone). Între 24/96 și mp3 ar fi diferența dintre un Blu-ray și o casetă VHS. Evident, vrei să auzi mai bine, costă mai mult, discrepanța între ce bani se cheltuiesc pe înregistrări și ce bani pe audiții fiind ilustrată perfect în desenul de mai jos.
 
Modern recording
 
Am participat din convingere la respectiva prezentare, care a avut loc în sediul Senia de pe Calea Victoriei și chiar am făcut o demonstrație cu câteva piese byron. Ulterior, Sony România s-a implicat și în nebunia înregistrării noului nostru album la Dublin. Drept urmare, vă doresc să ascultați Eternal Return în Hi-Res, eventual pe NWZ-A15 și MDR1A. Nu de alta, dar este înregistrat la 24bit/96kHz.
În încheiere am să o las pe Scarlett să vă explice care e treaba cu mixajul și masteringul și cam cât de diferit poate fi produsul final de mp3-ul cel de toate zilele.
Mix Master mp3