Ce am mai ascultat – Martie 2014

1 aprilie 2014

Mă tot întreabă lumea ce mai ascult şi pe moment nu ştiu să le spun cine ştie ce, eventual pomenesc ultimele trupe pe care le-am descoperit şi altele care îmi plac, dar informaţia e întotdeauna incompletă şi câteodată irelevantă. Aşa că m-am hotărât să notez toate albumele pe care le ascult în întregime şi să vă recomand dintre ele câteva. În viteza asta de secol 21 e important să poţi trece direct la esenţial, sărind repede peste miile de chestii care contează mai puţin.

Songs-for-swingin-loversÎn zilele cu soare din martie am ascultat foarte mult un album al lui Frank Sinatra, care mi se pare că se potriveşte perfect cu primăvara şi cel puţin mie îmi dă o super stare de bună dispoziţie. Se numeşte Songs for swinging lovers şi a fost lansat în 1956. Albumul face parte din a doua etapă a carierei lui, când ieşise din graţiile adolescentelor isterice americane şi trecuse printr-o depresie destul de nasoală, resimţită pe albumul anterior, In the wee small hours. Da, ştiu, poate părea ciudat că am ales să vă recomand aşa ceva, dar trebuie să treceţi peste prejudecăţi, Sinatra e muuult mai mult decât My way, Strangers in the night şi New York, New York.

Elbow-Take-Off-Landing-EverythingTot în martie am ascultat cel mai recent Elbow, The take off and landing of everything, un album lent şi super elegant, cu versuri foarte bune şi sound bestial. Nu credeam că o să-şi mai revină vreodată, The seldom seen kid, albumul care le-a adus Mercury Prize-ul, i-a cam cocoşat cu amploarea pe care a luat-o, iar cu următorul,  Build a rocket boys!, s-au prezentat cam slăbuţ. Aici puteţi citi o cronică în limba engleză scrisă de prietenul Andrei Zamfir.

 

dorucdfNu mi-a plăcut niciodată Doru Stănculescu, nu ştiu de ce, n-a reuşit să mă impresioneze. L-am văzut live întâmplător de câteva ori şi am strâmbat din nas grav. Pentru Perfect nici nu m-am obosit să îl bag în seamă. La insistenţele unui amic am ascultat primul volum din De alaltăieri şi până ieri, un fel de best of înregistrat în studioul lui Sterian în anii ’90, şi am rămas mut. Mi-a plăcut foarte mult ce am auzit, un altfel de D.S., mult mai plecat cu sorcova şi mai fermecător decât ce ştiam eu, cu versuri foarte bine alese sau scrise, cu foarte puţine momente slabe. Vi-l recomand cu încredere, eu imediat mă apuc şi de volumul doi, înregistrat de data asta în Germania în studioul lui Dan Andrei Aldea.

Tinariwen-EmmaarUn alt disc foarte bun (şi proaspăt) pe care l-am ascultat în martie este Emmaar al trupei Tinariwen din Mali. Fugiţi de acasă la propriu, sub ameninţarea grupării islamice Ansar Dine, care s-a apucat să facă ordine şi în muzică, impunând ca toate versurile să facă parte din Coran, Tinariwen s-au regrupat în deşertul Mojave din Statele Unite, undeva lângă Joshua Tree National Park, şi au pus-o de un album excelent, păstrând feeling-ul de desert-blues care le-a adus un Grammy în 2011. Evident, nu înţeleg nimic din ce spun, dar muzica lor încălzeşte aerul şi mă face să-mi doresc să mă rostogolesc în perne la umbra unui palmier, cu o narghilea în bot.

Mai jos e o listă cu alte discuri pe care le-am ascultat în martie. Notele sunt de la 1 la 5 și sunt absolut orientative, se pot modifica de la o audiţie la alta. Enjoy!

–          Guillaume de Machaut – Mercy ou mort (sec. 14/Ferrara Ensemble) 3

–          Arthur Beatrice – Working out (2014) 4

–          Sarah Vaughan – At Mr. Kelly’s (1958) 4

–          Bruce Springsteen – High hopes (2014) 4

–          Machito – Kenya (1958) 5

–          Prince – One nite alone… live disc 1 (2002) 4

–          Alice in Chains – MTV Unplugged (1996) 4

–          FKA Twigs – EP 2 (2013) 3

–          Travis – The man who (1999) 3

–          Nine Inch Nails – Hesitation marks (2013) 5

–          Daft Punk – Random Access Memories (2013) 5

–          Pharrell Williams – GIRL (2014) 2

–          Count Basie – The atomic Mr. Basie (1957) 5

–          Alt-J – An awsome wave (2012) 4

–          Devin Townsend – Infinity (1998) 4

–          Eddie Vedder – Into the wild (2007) 4

 

 

comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.