Patru albume bune din ianuarie 2018

31 ianuarie 2018

38 de albume. Nu, nu au fost lansate doar 38 de albume în ianuarie 2018, ci atâtea am ascultat eu, în întregime sau parțial. Am avut și surprize, dar și câteva dezamăgiri. Beth Hart & Joe Bonamassa a fost una dintre ele, Chick Corea & Steve Gadd alta. Super-muzicieni cu toții, dar parcă degeaba. Unii vor mai mult, să atingă poate nivelul de comercial necesar unui spectacol din Las Vegas, alții pur și simplu au obosit, dar insistă. Nici Satriani n-a fost mai breaz. Un zeu al chitarei blazat, care nu mai are demult ceva de spus, dar continuă să scoată câte un album odată la câțiva ani, să nu-l uite cumva lumea…

Dar hai că m-a luat valul și am început să fac pe lupul moralist. De plăcut mi-au plăcut:

 

Mimicking birdsMimicking Birds – Layers of us

Probabil un titlu mai potrivit pentru trupa asta ar fi Mimicking Bon Iver, că prea aduce a Justin Vernon. Lăsând gluma la o parte, Layers of us e un album foarte frumos, atmosferic, îmbrăcat în nenumărate straturi, după cum îi spune și numele. E destul de liniar, dar pentru genul ăsta de abordare diversitatea n-ar fi o idee prea bună. E funny că Mimicking Birds sunt încadrați deseori la indie folk, la fel ca Bon Iver, deși niciunii nu mai au aproape nimic de-a face cu genul (asta dacă au avut vreodată). Încadrările în genuri sunt însă de multe ori mult mai rigide decât credem, iar asta chiar că nu folosește nimănui.

 

tune-yardstUnE-yArDs – I can feel you creep into my private life

tUnE-yArDs este un duo cel puțin neobișnuit, peste care am dat de curând din întâmplare și mi-a plăcut teribil. Merrill Garbus (voce, ukulele, percuție și tot felul de alte drăcii), creierul și imaginea trupei, este o tipă cel puțin nomadă, născută în New England, fostă păpușăreasă la teatrul din Vermont, fostă ukulele-istă într-o trupă din Montreal, stabilită de ceva vreme în Oakland, orașul lui Nate Brenner (bas), celălalt membru al duo-ului. Nu știu dacă relația celor doi implică și alte aspecte, dar muzica lor (deși n-are legătură) îmi aduce aminte de un alt duo celebru, Moloko, astăzi din păcate defunct. Nu vreau să mă apuc acum să-l încadrez în vreun gen (totuși probabil că cel mai potrivit ar fi indie-experimental-art-pop), tocmai spuneam că genurile sunt rigide, dar vă îndemn să ascultați I can feel you creep into my private life, din punctul meu de vedere este albumul lunii ianuarie.

DrLonnieSmith_AllInMyMind_coverDr.Lonnie Smith – All in my mind

Dacă tot am dat în Chick Corea & Steve Gadd în introducerea articolașului meu, ar trebui totuși să vă ofer și o alternativă. Dr. Lonnie Smith este un clăpar mult mai puțin spectaculos ca mr. Corea, dar, la cei 75 de ani ai săi, încă plin de muzică și de viață. Discul ăsta e înregistrat live de ziua lui la Jazz Standard, New York, în formulă de trio, cu Jonathan Kreisberg (chitară) și Jonathan Blake (tobe), și încă două apariții pasagere – Joe Dyson (tobe) și Alicia Olatuja (voce).

 

GramofoneGramofone – Confessions from the belly of the beast

Începând de acum vreau să vorbesc lunar și despre câte un album românesc. Ar fi fain să am motive să vorbesc despre mai multe, dar până una alta aș fi mulțumit și cu unul pe lună. Și nu că nu ar apărea, dar mi-am dat seama că e foarte greu de aflat informația, nu există niciun site sau publicație care să le adune laolaltă. Am ajuns să mă bucur anual de topul muzicisifaze.com, singurul loc de unde poți afla cine ce a lansat în anul precedent. Topul e irelevant, dar lista e aur! Așa, și ziceam de Gramofone. Am fost la lansare, am ascultat și discul, nu sunt neapărat dat pe spate, dar am simțit un super-potențial încă latent, care merită încurajat și susținut. Producția, sunetul și entuziasmul vocalistului pot fi mult îmbunătățite, dar secția ritmică este foarte tare, iar ideile de piese nu sunt rele deloc. Găsiți tot albumul atașat de numărul curent al revistei Sunete, sau parțial în link-ul acestui subtitlu. Enjoy!

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.