Văzut /Auzit/ Citit în martie

31 martie 2015

Luna asta am văzut un film recent de excepţie, deşi am încercat mai multe. Se numeşte Into the woods şi este o ecranizare a unui musical celebru, scris de nu mai puţin celebrul compozitor şi textier Stephen Sondheim. Este haios, modern, poveştile întretăiate nu sunt tocmai pentru copii, deşi personajele sunt toate de poveste, Meryl Streep cântă de rupe, iar Johnny Depp este lupul cel rău. De văzut neapărat.
 
into-the-woods
 
Am ascultat o groază de începuturi de albume noi, pe câteva am avut răbdare să le şi termin, dar notabil într-adevăr mi s-a părut unul singur. Se numeşte Ibeyi, al duo-ului cu acelaşi nume, format din fiicele gemene (care nu seamănă neam una cu alta) ale lui Anga Diaz, un percuţionist care a cântat în Buena Vista Social Club. Fetele s-au născut în Cuba, dar la doi ani s-au mutat cu familia la Paris. Acum cântă în engleză şi au pasaje în Yoruba (limba strămoşilor lor pe linie paternă). Albumul este dark, se îndreaptă un pic spre trip-hop, downtempo, cu un pian de atmosferă şi multă percuţie foarte interesant folosită.
 
ibeyi-two
 
N-am citit nimic notabil luna asta, dar vă recomand una din lecturile mele mai vechi. Death of an unsigned band este obligatorie pentru orice muzician care vrea să se care din ţară şi visează să-şi facă o carieră în vest, deşi eu o recomand oricui, nefiind vreo carte de specialitate, ci un roman. Este scrisă de Tim Thornton, care în viaţa de zi cu zi e toboşar la Fink. Trupa din poveste este una fictivă, dar întâmplările sunt clar inspirate din realitate. Din păcate nu există traducere în română, dar engleza lui Thornton e destul de prietenoasă.
 
death of an unsigned band

comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.