5 cărţi care mi-au schimbat obiceiurile

13 octombrie 2014

Ştiu că v-am mai povestit de ea, este cartea care m-a ajutat să renunţ la fumat acum aproape cinci ani. Alţi doi prieteni apropiaţi s-au lăsat ascultând audiobook-ul în lectura lui Marius Vintilă. Nu mai zic nimic în plus, pentru că în perioada respectivă am vorbit atâta despre ea, încât prietenii mei credeau că am intrat în vreo sectă. Şi da, ştiu, vă place să fumaţi, o simt pe pielea mea pe la concerte. 🙂

 

Şi despre asta v-am mai spus. Cea mai bună carte pentru cântăreţii de pop, rock şi nu numai. Conţine o mulţime de informaţii folositoare, exerciţii de respiraţie, vocalize şi o găleată de sfaturi de super bun simţ. Din păcate pentru cei care nu-s obişnuiţi să citească în engleză, nu există traducere. Dar nu-mi fac griji prea multe, de obicei oamenii care se ocupă cu rock-ul ştiu şi limba rock-ului.

 

Asta e o carte despre mâncare. Mai mult ca sigur se vor repezi să o caute cei care au probleme cu greutatea. De altfel, povestea de la început este despre Harvey Diamond care cică ar fi fost la vremea lui obez. Nu ştiu dacă să-l cred sau nu, e prea puţin important. Pe mine unul m-a învăţat ce înseamnă să mănânci sănătos fără să renunţi la plăcere. Conţine o mulţime de reţete foarte, foarte gustoase. Nici despre asta nu ştiu să aibă vreo traducere.

 

Bineînţeles, o carte despre compoziţie. Recomandată celor care pot scrie o partitură fără să se ajute neapărat de vreun instrument. Exerciţiile trec printr-o grămadă de tehnici, inclusiv contrapunct, organum, etc., fără să aprofundeze excesiv şi să-ţi ia cheful. După ce am terminat cartea, am folosit noile abilităţi scriind albumul Melancolic. Evident, nici pentru asta nu există traducere.

 

Trebuia să zic ceva şi de versuri, ce să fac? Muzicienii în general au probleme cu partea asta, mai toţi se plâng. Pattison e profesor la Berklee, aşa că are metodă şi ştie de unde să te apuce. Pe asta n-am terminat-o încă, dar la câte exerciţii sunt înăuntru nici nu mă mir. Însă am învăţat cum se construiesc metaforele, cum se păcălesc rimele şi cum se focusează ideile pe un subiect. Faptul că e scrisă în engleză nu te încurcă foarte tare, mai ales dacă vrei să scrii în engleză. Dacă nu vrei, poţi adapta exerciţiile pe română, no problem.

 

comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.