Cine naiba e Saul Berenson?

20 ianuarie 2022

În ultima vreme am ascultat o grămadă de albume de la intersecția ÎR cu DR (Înainte de Revoluție, După Revoluție). Nu sunt nicidecum nostalgic și nici atras de acea perioadă. Vreau doar să recapitulez anumite nume pe care între timp le-am renegat sau uitat și încerc să înțeleg mai bine de ce am anumite preferințe acum. 

Săptămâna asta am scris despre Bad — după cum probabil ați constatat —, unul dintre albumele de referință ale intersecției (chiar dacă lansat cu doi ani înainte). Alte două pe care le-am reascultat aparțin Madonnei — Like a prayer și I’m breathless. Și hai că pe primul chiar îl știe toată generația mea, dar pe al doilea — cu excepția piesei Vogue — cred că nu și-l mai amintește nimeni. 

Nu sunt fan Madonna, nu mi-au plăcut niciodată timbrul și lipsa ei de tehnică (deși îmi plac mulți alții care n-au nici măcar atât și nici nu se chinuie să ne convingă că ar avea), dar am un respect deosebit pentru viziune, muncă, producție (chiar dacă asta înseamnă în mare asociere cu cine trebuie) și talent antreprenorial. Însă nu despre Madonna vreau să vă povestesc, chiar dacă subiectul are legătură și cu ‘mneaei. 

Ascultând I’m breathless am avut două revelații. Prima a fost că trei dintre cântece sunt scrise de proaspăt dispărutul Stephen Sondheim, unul dintre cei mai mari compozitori de musical din toate timpurile. A doua este tipul care cântă pe What can you lose — una din piesele lui Sondheim — în duet cu hartista. Omul se află în cealaltă extremă — are un timbru de excepție și o tehnică de-ți pică fața. Uitați piesa, să nu ziceți că fabulez:

Bineînțeles că l-am căutat să văd ce a mai făcut. Numele Mandy Patinkin nu-mi spunea absolut nimic. La fel fotografia de pe Wikipedia (care pare făcută din greșeală de un prieten într-o stație de autobuz într-o seară de iarnă). Era clar că a jucat în musicaluri — tipul de cântat îl trăda —, dar am descoperit că a jucat și în filme normale. Luându-i la puricat filmografia, nu mică mi-a fost mirarea când am constatat că Mandy Patinkin nu e altul decât Saul Berenson din Homeland. 

Foto de Erik Carter pentru The New York Times

Încă n-am reușit să-mi adun mandibula de pe podea. Saul fucking Berenson a fost toată viața lui cântăreț de musical!! Presupun că știți că la fel a început și Jason Alexander. Cum care Jason Alexander? George. George Costanza. 

Mai jos aveți un întreg musical — numit Sunday in the park with George, scris de același Sondheim — în care monsieur Patinkin joacă rolul unui alt George, care nu are nicio legătură cu Seinfeld.

comentarii

  • Adrian Cristea

    Stiu, we all got mixed feelings about her. Dar, trecand peste unele chestii, găsim și alte proiecte de succes, cum e de exemplu colaborarea ei cu Massive Attack la o melodie a lui Marving Gaye, I Want You. A ieșit ceva foarte tare, chiar dacă ei nu s au vazut niciodată în același studio de înregistrări. Si cand te gândești ca prima optiune a fost Chaka Khan 😳
    PS nu a fost niciodată cantata live, de nici o parte… which is a bit sad, imho

    • Dan Byron

      Producțiile Madonnei au fost dintotdeauna printre cele mai tari și nici piesele n-au fost rele, dar nu despre asta e vorba. Timbrul vocii ei e destul de average și se simte de la o poștă că nu are exercițiu. În schimb vrea să epateze, fix ca țăranul care se dă stilat. Cum spuneam și în articol, mie îmi plac mulți alți vocaliști mult mai slabi – gen Bob Dylan sau Ghostpoet -, care nu încearcă să impresioneze prin ceva ce n-au.

  • Paul Slayer Grigoriu

    Da, eu nu am mixed feelings, nu o sufar, dar intr-o vreme mi-a placut si mie. Si imi amintesc bine de albumul asta. Apropo de ce scriai cu asocierea cu cine trebuie, stiu ca asta am retinut de atunci – albumul se cheama I’m Breathless fiindca pe vremea aia era combinata cu Warren Beatty, care tocmai facuse filmul Dick Tracy. Iar ea juca personajul principal feminin, o domnita pe nume… Breathless.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.