De ce să nu te duci la Alien: Romulus

30 august 2024

Anul trecut am revăzut toată seria Alien. Nu din pasiune, ci pentru că aveam Covid și atât mă ținea IQ-ul. Mai era și ziua mea. Mare cadou! Știi cum e să zaci și să te uiți la SF-uri horror? Senzație! 

Pe primele două le văzusem inițial prin anii ’90 pe VHS la un vecin, alb-negru și probabil dublate de eterna Irina Margareta Nistor (adică fără “fuck” și cu mult “du-te dracului”, ca și cum Aghiuță ar fi mai acceptabil decât orice referire la sex). Pe celelalte nu mai știu când și unde și de ce, probabil mai aproape de apariția lor, pe vreun monitor de calculator, trase de pe DC++, torrente sau alte măgării din astea. Drept urmare în capul meu era o harababură. Nu mai știam exact care e firul narativ care le leagă. Noroc cu Covidul, că am aflat. 

Și dacă Aliens a avut de ce să fie sequel pentru Alien (nu vreau să știu câte brainstorming-uri s-au făcut pentru titlul ăsta genial 😂), ultimele două mi s-au părut destul de în plus, chiar dacă au fost regizate de doi oameni care altfel îmi plac destul de mult. 

Am revăzut și cele două prequeluri (deh, am stat câteva zile la pat!) și, dincolo de câteva aberații scenaristice, mi-au intrat destul de bine, mai ales al doilea, Covenant, în care Michael Fassbender joacă dublu rol — doi roboți identici ca aspect, programați în perioade diferite, pe care reușește să-i diferențieze cu subtilitatea unui maestru.

Nu mă trăgea neapărat ața să mă duc la cinema să-l văd și pe proaspătul Romulus, dar au vrut trupeții să mergem împreună, iar Andrei s-a ambiționat să facă cinste, so why not?

Ceva mirosea greșit din prima — Romulus e scris, regizat și jucat de oameni de care nu auzisem niciodată. OK, n-aveam pretenții să o readucă pe Sigourney Weaver, săraca femeie are aproape 75 de ani și s-o fi săturat și ea să o tot alerge muțunacii ăia mari de cauciuc prin toate decorurile alea futuriste. Dar totuși, măcar UN nume mai important! 

David Jonsson? Who the fuck… ăsta… cine dracului e David Jonsson? Și de ce e atât de fad? Da, știu, joacă un android, și încă unul căruia îi lipsește o bucată de creier, deci trebuie să fie mai inexpresiv, dar cum puii mei să-l aducă pe David “Blankly” Jonsson după ce tocmai a spălat Michael Fassbender cu noi pe jos în Covenant?

Și cum naiba să-l readucă la viață pe Ian Holm ca să-și poată lega ei povestea de filmul din ’79? Ca să nu mai zic cât de prost arată nenorocitul de deepfake pe care l-au folosit! A, stai, ăsta era actorul cunoscut din film, cum de nu m-am prins până acum? Cel mai ieftin actor cunoscut. Pentru că nu mai e în viață. Săracul Mr. Holm, după o super-carieră de câteva decenii, s-a văzut obligat să accepte un rol pe care probabil nu și l-ar fi dorit…

Hai că m-am aprins, dar ai prins ideea. Din păcate Romulus nu excelează nici la celelalte capitole, iar fazele cu alienii sunt doar niște cópii după filmele anterioare. 

E și o fază mai originală la final, cu un hibrid om-xenomorf care arată foarte bizar în sensul rău al cuvântului și care e jucat de Róbert Bobróczky, un tip care are 2,31 m și e originar din Arad. Însă faza asta mai originală din păcate nu salvează filmul, ba chiar aș putea spune că-l îngroapă mai rău. 

Cu alte cuvinte, mai bine du-te la altceva dacă ai drum pe la cinema. Să nu zici că nu ți-am spus!

PS Replica lui Suflețel de după film rămâne antologică: “eu n-aș fi dat bani să văd filmul ăsta”! 🤣

comentarii

  • Marius

    Cred că nu am trecut de alea 2 din vremea VHS. Există „acquired taste” dar și „no more”…

    Sincer, mi-aș dori să aud o subtitrare din zilele noastre cu dna I.M.Nistor (- că atunci nu se putea mai mult, e clar) în care să zică un „STF” sau echivalent din toată inima. Fără deep-fake.

    În rest, respect Suflețel – așa e când te duce AI-ul la film. Și chiar și plătește. 😀

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.