Salată grecească reinterpretată

2 august 2024

Am învățat foarte multe de la Jamie Oliver. Probabil bucătarii adevărați îl înjură, că prea e peste tot și cei mai mulți dintre ei nu, dar eu sunt un om obișnuit și nu pot decât să mă înclin și să-i mulțumesc. Îl și înjur, dar așa, mai în șoaptă. Asta pentru că la un moment dat am i-am cumpărat o aplicație care acum nu mai e valabilă. Nici nu mai știu cum se numea. Ceva cu Jamie, evident. 

Din aplicația cu pricina am luat o rețetă de salată grecească care mi-a plăcut atât de mult încât am învățat-o pe dinafară. Nu că ar fi mare chestie, dar nu fac din astea de obicei. Iar dacă aplicația nu mai există și variantele de salată grecească pe care le-am mai găsit prin cărțile lui sau pe site sunt diferite, mă gândesc serios să fac cumva să n-o uit. Și cum n-am caiet de rețete (și nici n-am de gând să-mi fac), mai bine o scriu aici, că poate folosește și altora. 

Ingrediente pentru 2 porții
  • 1 avocado copt
  • 1 lămâie bio (neapărat bio, că folosim și coaja)
  • 4 roșii mari (bine, mari de bun simț așa, nu din alea de 1 kg)
  • o mână de măsline negre (pot fi și kalamata sau ceva de genul, ideea e să nu fie verzi)
  • o jumătate de ceapă roșie mică (acum fiecare judecă după mintea lui ce înseamnă “mică”)
  • salată verde
  • două-trei felii groase de pâine
  • brânză feta 
  • ulei de măsline (doh!)
  • oțet de vin roșu
  • sare & piper
  • oregano uscat
Preparare
  • Tai avocado-ul cubulețe și îl pui într-un bol mare. (Dacă nu știi cum se taie un avocado cubulețe uită-te la asta.) 
  • Razi lămâia (bio, da?) într-un bolișor separat, apoi o tai în două și storci jumătate peste coaja rasă. Iei o lingură din mixul ăsta, îl pui peste avocado și amesteci ușurel. Peste coaja și sucul lămâii rămase pui ulei de măsline (cam de 3 ori mai mult), sare, piper (după gust) și un pic de oregano, amesteci și pui bolișorul deoparte.
  • Tai jumătatea de ceapă felii, o pui în alt bolișor cu un pic de oțet de vin roșu, sare și piper. Și pe asta o pui deoparte.
  • Tai roșiile și le pui peste avocado. 
  • Scoți sâmburii măslinelor (uite aici cum) și le pui și pe ele în bol. 
  • Speli cam jumătate de salată, o usuci (dacă ai uscător, dacă nu, e bună și așa) și o rupi în bol. 
  • Tai feliile de pâine în cubulețe și le prăjești un pic într-o tigaie. Apoi hop cu ele în bol. 
  • Peste astea toate pui conținuturile celor două bolișoare și amesteci bine
  • Muți totul în două farfurii și presari deasupra un pic de brânză feta, încă un vârf de oregano și un pic de ulei.

Și gata!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.