Salată grecească reinterpretată
by 2 august 2024Am învățat foarte multe de la Jamie Oliver. Probabil bucătarii adevărați îl înjură, că prea e peste tot și cei mai mulți dintre ei nu, dar eu sunt un om obișnuit și nu pot decât să mă înclin și să-i mulțumesc. Îl și înjur, dar așa, mai în șoaptă. Asta pentru că la un moment dat am i-am cumpărat o aplicație care acum nu mai e valabilă. Nici nu mai știu cum se numea. Ceva cu Jamie, evident.
Din aplicația cu pricina am luat o rețetă de salată grecească care mi-a plăcut atât de mult încât am învățat-o pe dinafară. Nu că ar fi mare chestie, dar nu fac din astea de obicei. Iar dacă aplicația nu mai există și variantele de salată grecească pe care le-am mai găsit prin cărțile lui sau pe site sunt diferite, mă gândesc serios să fac cumva să n-o uit. Și cum n-am caiet de rețete (și nici n-am de gând să-mi fac), mai bine o scriu aici, că poate folosește și altora.
Ingrediente pentru 2 porții
- 1 avocado copt
- 1 lămâie bio (neapărat bio, că folosim și coaja)
- 4 roșii mari (bine, mari de bun simț așa, nu din alea de 1 kg)
- o mână de măsline negre (pot fi și kalamata sau ceva de genul, ideea e să nu fie verzi)
- o jumătate de ceapă roșie mică (acum fiecare judecă după mintea lui ce înseamnă “mică”)
- salată verde
- două-trei felii groase de pâine
- brânză feta
- ulei de măsline (doh!)
- oțet de vin roșu
- sare & piper
- oregano uscat
Preparare
- Tai avocado-ul cubulețe și îl pui într-un bol mare. (Dacă nu știi cum se taie un avocado cubulețe uită-te la asta.)
- Razi lămâia (bio, da?) într-un bolișor separat, apoi o tai în două și storci jumătate peste coaja rasă. Iei o lingură din mixul ăsta, îl pui peste avocado și amesteci ușurel. Peste coaja și sucul lămâii rămase pui ulei de măsline (cam de 3 ori mai mult), sare, piper (după gust) și un pic de oregano, amesteci și pui bolișorul deoparte.
- Tai jumătatea de ceapă felii, o pui în alt bolișor cu un pic de oțet de vin roșu, sare și piper. Și pe asta o pui deoparte.
- Tai roșiile și le pui peste avocado.
- Scoți sâmburii măslinelor (uite aici cum) și le pui și pe ele în bol.
- Speli cam jumătate de salată, o usuci (dacă ai uscător, dacă nu, e bună și așa) și o rupi în bol.
- Tai feliile de pâine în cubulețe și le prăjești un pic într-o tigaie. Apoi hop cu ele în bol.
- Peste astea toate pui conținuturile celor două bolișoare și amesteci bine
- Muți totul în două farfurii și presari deasupra un pic de brânză feta, încă un vârf de oregano și un pic de ulei.
Și gata!
Scrie un comentariu