Salate improvizate

14 februarie 2024

Unul dintre subiectele despre care nu cred că am vorbit niciodată în public este gătitul. Nu știu de ce, că doar gătesc de peste 10 ani, iar de aproape 2 ani, de când m-am mutat din București și m-am îndepărtat de toți livratorii, stau în bucătărie mai mult ca niciodată. Ca idee, în ianuarie anul ăsta am gătit de 43 de ori. 😁

De cele mai multe ori fac salate improvizate, care pot fi gata în 10-15 minute, dar nu mă dau în lături de la chestii mai complexe, dacă am timp și chef. Salatele improvizate au avantajul că pot conține ceva ce am deja în frigider, sunt foarte sănătoase, mult mai gustoase decât ai crede, și “mănâncă” cel mai puțin timp.

Hai să te învăț să faci una. Sunt vreo cinci tipuri de ingrediente principale și vreo câteva secundare.

Ingrediente principale

Ingredientele principale sunt următoarele (cantitățile sunt pentru o porție):

Salate propriu-zise

Aici intră orice tip de salată, fie ea romană, roșie, creață, obișnuită sau iceberg, spanac, baby spanac, valeriană, rucola, etc. Pune cam cât îți încape într-o mână, poate chiar o mână și jumătate. Poți folosi un singur tip sau un amestec, e OK oricum.

Plante aromatice

Adică busuioc, pătrunjel, cimbru, coriandru, rozmarin (zdrobit în mojar), etc. Din ăsta poți să pui cam jumătate de mână. 

Legume

Orice îți trece prin cap e OK, pot fi roșii, castraveți, ardei, apio, morcovi (fierți, cruzi, rași sau tăiați cu așa-zisul cuțit economic), sparanghel (fiert, copt sau crud), conopidă (gătită sau nu), dovlecei (gătiți sau nu), broccoli (la fel), etc., etc. O mână e destul. Eu de obicei folosesc un singur tip odată, dar poți face și combinații. Lasă-ți imaginația să zburde. Iar cu gătitul nu te obosi prea tare, că scoți tot ce e mai bun din respectivele legume. Spre exemplu, eu nu fierb niciodată morcovii mai mult de 2 minute, cât să li se mai înmoaie un pic fibrele. Și apropos, resturile de legume — coji, capete, codițe, etc. — pot fi fierte ulterior ca să faci un stock pentru supă, așa că le poți pune într-o caserolă în frigider până una alta, doar să nu uiți de ea. Despre stock poate o să vorbim altă dată.

Fructe

Da, știu, poate părea ciudat, însă fructele de orice fel sunt excelente în salată. Poți și fără ele, dar, crede-mă, nu e la fel! Și nu trebuie neapărat să fie dulci. Poți pune jumătate de avocado spre exemplu. Altfel, cantitatea ideală e un pic mai mică de o mână. La fel, eu folosesc un singur tip odată.

Nuci sau semințe

Și aici există o varietate foarte mare și nu există ceva ce nu merge. Sunt bune mai degrabă crude, dar merg și cele deja prăjite și sărate. Jumătate de mână e de ajuns. La fel, un singur tip odată, dar poți folosi și un amestec.

Ingrediente secundare

Dintre ingredientele secundare fac parte toate cărnurile, ouăle, fasolea, năutul, lintea și alte vegetale bogate în proteine, plus cele bogate în carbohidrați, cum ar fi orezul, cartofii sau grâul. Astea de obicei au nevoie de preparare înainte, dar nu e mare filosofie, spre exemplu dacă pui o cantitate de orez basmati neintegral cu două cantități de apă sărată pe foc, în 12 minute e gata. Între timp poți să te ocupi de spălat și tăiat celelalte chestii. 

Dintre ingredientele secundare fac parte și brânzeturile, care pot fi de incredibil de multe tipuri. Ușor offtopic (dar nu mă pot abține 😄), John Cleese le știe pe majoritatea, fără să-i folosească la nimic:

Revenind, alege un ingredient secundar și o brânză (dacă nu ai ghinionul să fii intolerant la lactoză sau pur și simplu ai alte preferințe culinare). Ingredientul secundar poate fi de aproximativ o mână. Brânza cam jumătate sau chiar mai puțin. 

Dressingul

Cea mai ignorată parte dintr-o salată, cel puțin pe la noi. Mi s-a întâmplat de multe ori să primesc salata seacă și eventual o olivieră, așa, să nu zic că n-am. Dressingul este obligatoriu, fără el nimic din ce am spus până acum n-are sens. 

Compoziția unui dressing poate să fie destul de variată, dar ingredientele principale sunt întotdeauna un ulei, un acid gen oțet sau lămâie, sare și piper. Eu folosesc aproape exclusiv ulei de măsline extravirgin și oțet balsamic, amândouă de cea mai bună calitate. Îmi iau uleiul de regulă din Italia sau Grecia. La câți români pleacă în cele două în vacanță (și câți locuiesc deja acolo și vin în vizită în țară) nu e foarte greu de procurat. Bineînțeles, se găsește și pe aici, dar cel bun tinde să fie mai scump decât ar trebui. Balsamicul mi l-am luat de la noi în ultima vreme, doar că nu din supermarket, ci de pe net. Un balsamic bun e pe la 15-20 € sticluța de 250 ml (cel din supermarket costă 15-20 lei și are 500 ml). De altfel sunt destul de atent cu toate ingredientele, pentru că indiferent cât de bun bucătar te crezi, cu ingrediente proaste nu prea ești. Spre exemplu în perioada asta nu te-aș sfătui să-ți cumperi roșii (cherry-urile sunt mult mai OK, dar nu toate).

Cantitățile pentru un dressing sunt diferite în funcție de câte porții faci, așa că mai bine îți spun proporțiile. 

Ulei – o măsură

Acid – o treime de măsură

Sare & piper – după gust

Hai să-ți dau și două exemple (de câte o porție fiecare). 

Dressing cu usturoi
  • Jumătate de cățel de usturoi zdrobit
  • O lingură de ulei
  • O linguriță de zeamă de lămâie
  • Sare & Piper după gust (cantitățile lor sunt discutabile tocmai pentru că gusturile sunt diferite)

Ăsta e un dressing pe care te sfătuiesc să-l faci într-un borcănaș, eventual într-o cantitate mai mare. Eu fac cam trei porții odată. Dacă folosesc mai puțin pe loc, pun restul la frigider. Închide borcănașul  și scutură-l bine. Dressingul ăsta e bine să fie făcut înainte de a te apuca de salata propriu-zisă, ca să permiți usturoiului să-și imprime mai puternic gustul.

Dressing italian

  • O lingură de ulei
  • O linguriță de balsamic
  • Sare & Piper
  • (opțional) câțiva stropi de lămâie 

Și gata.

Cât despre îndemânare, tot ce trebuie să știi e să tai în diverse feluri (și să nu te tai). Uite aici cum se face ca să nu pățești vreo nepățită:

Iar dacă totuși ai nevoie de rețete îndrumătoare, ia-ți cartea ASTA (există și traducere, dar văd că nu se mai găsește). Nu respectă aceleași principii, dar rețetele sunt de excepție și sunt foarte simple. David Bez nu e bucătar, ci graphic designer, așa că nu prea știe să se complice în bucătărie.

Poftă mare!

comentarii

  • Doina

    Felicitari domnule!

  • Matrimoniale365

    Nu ma abtin sa nu las un comentariu la acest articol, mai ales ca si eu sunt o persoana pasionata de gatit. Este adevarat ca este o activitate care poate fi destul de stresanta incepand de la alegerea ingredientelor potrivite si terminand cu modul de gatire al acestora. Inca de cand am descoperit placerea de a gati, realizez mereu salate improvizate, de cele mai multe ori gata in cateva minute insa capabile sa ofere surprize incantatoare atat din punct de vedere al gustului cat si al sanatatii. Intr-adevar, este important sa folosim ingrediente proaspete si sa lasam imaginatia sa ne ghideze in a face combinatii delicioase. Articolul este foarte inspirat si mi-a sarit in ochi faptul ca ai gatit de 43 de ori in luna ianuarie, asta arata dedicare si pasiune pentru arta culinara. Abia astept sa incerc si eu retetele tale si sa descopar mai multe despre cum poti face o salata perfecta. Multumesc pentru toate sfaturile si astept cu nerabdare si alte articole de acest gen!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.