Waking up

8 februarie 2022

Prin 2012, când mă apucase pe mine mâncatul sănătos și slăbisem vreo 15 kg (în Live underground se poate vedea ursulețul de dinainte), m-am pomenit luat la mișto de câțiva prieteni care îmi preziceau că mă voi apuca de yoga, apoi de meditație, după care voi levita și în cele din urmă voi dispărea (deh, prieteni!). Deocamdată mă lupt cu levitatul și dispărutul. Parcă celelalte două au fost mai ușor de abordat… 😋

Ca mai toată lumea, până acum câțiva ani aveam impresia că meditația e o chestie inabordabilă, o transă plină de viziuni în care intră numai inițiații. Nici prin cap nu-mi trecea că într-o bună zi aș putea să mă apuc de așa ceva. Dar uite că m-am apucat și am constatat că n-are nicio legătură cu ce credeam eu până acum câțiva ani. 

Pe scurt, meditația e o pauză de 10-20 min. pe care ți-o dăruiești zilnic pentru a te calma, a fi prezent în moment și a înțelege că tot balamucul din jurul nostru, gândurile îmbârligate, anxietățile fără sfârșit sau stressul sunt doar apariții în oglinda conștienței, la fel ca sunetele, imaginile, mirosurile ș.a.m.d. N-are nicio legătură cu religia sau misticismul. E doar un exercițiu mental de care avem cu toții nevoie ca să trăim cu adevărat.

Înainte de pandemie meditam de câteva ori pe săptămână. Acum meditația face parte din rutina mea zilnică. E drept că între timp am și dat peste guru-ul potrivit. Îl cheamă Sam Harris și e neuro-scientist (cum naiba se traduce asta în română?). 

Foto de Christopher Patey

Întâi am citit Waking up –  a guide to spirituality without religion, una dintre cele nouă cărți pe care le-a scris. O parte din ea m-a rupt definitiv. O altă parte mi s-a părut prea greu de digerat. (Văd că există și în română, uite aici.)

Apoi mi-am făcut abonament la aplicația cu același nume (link-ul e către IOS, dar există și pentru Android, se înțelege). Înainte încercasem Calm și Headspace. Amândouă au părți bune, dar nu mi-au plăcut la fel de mult. În Waking up, pe lângă nenumăratele meditații ghidate găsești tot felul de explicații suplimentare și dialoguri cu o mulțime de oameni mișto (spre exemplu există un episod cu James Clear, tipul care a scris Atomic habits). 

Bineînțeles că glumesc, Sam e departe de a fi un guru (chiar are un capitol în carte în care face mișto de marii șarlatani fondatori de secte), însă pentru mine a devenit guru-ul de buzunar — îl am cu mine tot timpul și parcă guru sună mai haios ca neuro-scientist, nu? 

P.S. By the way, tipul are și un podcast cu Ricky Gervais. Se numește Absolutely Mental. Pe bune! 😜

comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.